Inot Sincron - Un dialog despre Fotografie. Fluid, personal si fara imagini.
Voicu Bojan
Gicu Serban
Prima pagina
Povestea cartii
Descarca fragmente din carte
Recenzii
Comanda
Comanda

 

  Povestea cartii  
   
 

In martie 2007 Gicu a lansat intr-un email niste intrebari interesante. Voicu a raspuns cum s-a priceput. Apoi au inceput sa schimbe sute si sute de mesaje. In paralel, fiecare in coltul lui, a inceput sa scrie crezind in cuvinte si intr-un dialog sincer despre ce inseamna fotografia si despre cu ce se maninca ea. Apoi au inceput sa creada intr-o carte – miraj donquijotesc intr-o lume care anunta zilnic, "moartea cartii, as we know it". Ce inseamna azi o carte printre milioane de carti? Nimic si deopotriva totul. Inseamna o viziune, un angajament, o proiectie articulata si mai ales, inseamna a sti cind sa pui punct. In aprilie 2010 acest dialog s-a incheiat. Cu un punct.

 

"From: "G. Serban" <gserban@**.com>
To: "Voicu Bojan" <voicu@**.com>
Subject: Re: poze
Date: Mon, 26 Mar 2007 12:10:14 +0300

Voicule. In ideea ca o sa ai o serie in Punctumu' viitor, ai vrea sa purtam o discutie (pe email), asa din cand in cand, pe diverse teme (in general despre foto si despre ce inseamna sa fii fotograf in zilele noastre) si daca iese ceva sa o publicam in Punctum? Niste discutii relaxate, nu interviu, fara pretentii de artisti barbosi. Timp e suficient (cel putin vreo doua luni cred). Discutam cand avem chef si timp.

Temele vreau sa le deschid cam pe unde ne doare pe noi mai tare, cum discutam zilele trecute despre vanzoleala asta de poze de pe net sau si alte discutii pe care le-am mai avut noi in timp (unele mi le amintesc, altele le am prin email-uri mai vechi)

g.

De exemplu uite o posibila tema, scrisa cam in graba, de model:

In ultima saptamana am fost amenintat de doua ori. Pe o strada cu oameni saraci ..."

--------------------------------------------

"From: Voicu Bojan
To: 'G. Serban'
Sent: Monday, March 26, 2007 12:37 PM
Subject: RE: poze

Gicu dear, First thing first.

Strada saracilor – dupa cum simt, daca te mai invirti mult pe acolo, risti sa o iei. E destul ca cineva sa lanseze o idee de genul ‘asta vinde pozele cu noi’ si ai pus-o.

..............

Sper ca nu te-am descurajat prea tare, dar tin mai mult la viata ta decit la pozele tale. Saracii de obicei au o demnitate supralicitata, periculoasa si suspiciuni multe.

Daca vrei sa discutam, sigur, multumesc de invitatie. Ce va trebui e sa incercam, poate iese, poate nu. Eu imi propun sa fiu cit mai putin discursiv, important e ca temele sa fie nervoase, actuale si pe bune. Si sa nu ne pierdem in vorbe in plus. Vad ceva concentrat, dens, autentic si fara degetul ala pe timpla din pozele cu barbosi cu biblioteca in spate. "

--------------------------------------------

From: G. Serban
Sent: Tuesday, April 06, 2010 7:16 PM
To: Voicu Bojan
Subject: dialog indoit

Desi am scris mult, parca as mai baga un paragraf inainte sa scrii tu, dar nu stiu ce. Ma doare capul, e nasoala si meseria asta de scriitor, nici macar ploaia si padurea din fata mea nu ma ajuta.

Trebuie sa mi-l listez si sa ma bag in el, iar am o senzatie vaga ca am scris tampenii la inceputuri.

Ma duc la joaca. g."

--------------------------------------------------

"From: Voicu Bojan
Sent: Monday, April 12, 2010 5:01 PM
To: 'G. Serban'
Subject: cartea!

Gicu,

Fini! Quod Erat Faciendum!

s-a terminat… e gata, am pus punct.

Mai sunt gaurile din svaiter, ai timp berechet pina la 1 mai cind e punctul final

Ma tem ca o sa-mi lipseasca acest dialog. A fost frumos.

voicu"